10 rád pre domáci Oktoberfest

15.09.2011, 11:00, Silvia Nagyová

Už v sobotu, 17. septembra, sa začne najznámejší pivný festival - nemecký Oktoberfest. Potrvá dva týždne, počas ktorých bude tiecť pivo potokom. Zlatistý mok si ale môžete užiť dosýta aj v pohodlí domova a spolu s kamarátmi. Prinášame 10 užitočných rád pre váš domáci oktoberfest.


„Už aj na Slovensko dorazila pivná rozmanitosť, ktorá dáva priaznivcom tohto nápoja naozaj široké možnosti. Popri tradičnom ležiaku tak môžu Slováci ochutnať aj druhy ako stout, porter, ale, lambic, bitter, india pale ale či ďalšie. Naši zákazníci túto pestrosť naozaj oceňujú a rozširujú tak nielen svoje gurnánske skúsenosti, ale aj kultúru pitia piva," približuje Peter Blahút z Prešporskej pivotéky.


10 rád pre domáci Oktoberfest z Prešporskej pivotéky:


1. Zvoľte si aspoň 5 - 6 rôznych druhov pív. Budete si tak môcť naplno vychutnať a porovnať ich charakteristické chute aj arómy.


2. Zabezpečte si dostatok pohárov. Je dobré každé pivo nalievať do nového pohára, ideálne do takého, ktoré je určené priamo pre daný druh.


3. Ochutnávajte v poradí od slabších k silnejším. Na záver si môžete nechať ovocné ako dezert.


4. Nepodceňujte správnu teplotu podávania. Niektoré pivá je vhodné piť jemne chladené, ovocné či pšeničné oceníte značne vychladené.


5. Poraďte sa pri nákupe ako nalievať jednotlivé pivá. Napríklad kvasinkové pivo sa naleje približne do 2/3, následne sa kvasinky vo fľaši premiešajú a dolejú do pohára.


6. Na zakusnutie si pripravte nie príliš slané pečivo alebo syr. Vynikajúco neutralizujú chuť medzi jednotlivými druhmi piva.


7. Vašich hostí určite poteší, ak si pripravíte stručný opis jednotlivých pív. Budú si môcť lepšie vychutnať ich chuť, vôňu a výnimočnosť.


8. Pivo môžete skvelo doplniť aj vybraným jedlom. Napríklad k syrom sa hodí hutné trappistické pivo, kura skvelo doplní svieži lambic, k steakom potešia silné pivá kategórie quadrupel a štipľavé klobásky je dobré zaliať vychladeným ležiakom. Ako dezert si môžete zvoliť ovocné pivo, napríklad malinové, čerešňové alebo aj exotické banánové.


9. Nebojte sa experimentovať. Vyskúšajte aj pivá, ktoré sú pre vás úplne nové a nezatracujte tie, ktoré vám na prvý krát nesadli.


10. A na záver - nezabúdajte na dopĺňanie nealko tekutín. Niektoré pivá sa vyrovnajú obsahom alkoholu vínam, takže dostatočný prísun vody ráno určite oceníte.

 

Stiahnuť tlačovú správu.
 

 
« Späť


Diskusia: "10 rád pre domáci Oktoberfest"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre