Degustácia piva / Autor: Tomáš Šajgal

07.02.2012, 16:42, Peter Blahút

Prebraté zo zdroja: barovenoviny.sk

Degustácia svetových pív ukázala viacero pozoruhodných faktov. Ovocný Lambic (vzorka č. 7) len traja účastníci situovali na medailové miesta. Avšak kreatívni barmani z prevádzok ako Barrock, Sky bar alebo U.F.O. našli okamžite perfektné využitie. Ako inak do miešaných nápojov. Pridať lesné ovocie, limetu, vaniku a gin.


Celkovo najoceňovanejšie pivá boli silnejšie chmelené a na samotných gastronómov pôsobili príjemne pivá s výraznou alebo odlišnou chuťou. Je to zrejme aj tým, že každý gastronóm už určite má čo – to zdegustované. A tak ich nadchne len niečo výrazné. Nevýrazné pivá ostali pri hodnotení nepovšimnuté. Pri degustácii piva by sa nemali používať zlievky, avšak väčšinou sú tak, či tak, potrebné.

 

Zhodnotili sme teda, že pivo má mnoho podôb, a každý si dokáže vybrať to svoje. Dvadsať gastronómov tak úspešne absolvovali malú školu piva a tak sa už teraz lepšie zorientujú na tomto poli. Už sa tešíme na degustácie syrov.

 

Zjednocovanie gastronómov Slovenska nie je až taká fuška. Ponúknete im nápoj, atmosféru a pár vedomostí a myslíme, že pre gastronóma je toto to pravé. Degustácia piva sa odohrala pod strechou bratislavského boutique hotela Tulip House. Skúsený a sčítaný prednášateľ Peter Blahút z Prešporskej pivotéky gastronómom objasnil štýly piva, históriu vzniku a plynule prešiel k opisu chutí. Opis chute ako aj vône a vzhľadu si neskôr na starosť vzal Tomáš Šajgal, povedal niečo o senzorike a priblížil prítomným pokrm, ku ktorému sa dané pivo hodí. Degustačné hárky podstivo vyplnili všetci zúčastnení a hľa, urobilo sa vyhodnotenie, ktoré je viac ako zaujímavé.

 

1.miesto

Rochefort Trappistes 10

Typ piva: Abt / Quadrupel

Výrobca: Abbaye St-Remy, Rochefort, Belgicko

Obsah alkoholu: 11,3%

Silné pivo trapistického kláštorného typu fermentované štyri krát. Vyrobené zo svetlého sladu, avšak červeno zlatisté sfarbenie je zrejme pre konzumenta lákavé. Svetlé pivo s nádychom byliniek a dymu. Povedal by som, že je prudko piteľné. Vyšší obsah alkoholu sa na jazyku príjemne rozlieva a poskytuje hrejivý pocit v ústach. Dochuť je stredne dlhá až dlhá a horkosť na koreni jazyka Vás núti sa napiť v okamihu, keď doznie chuť. Takže vypijete fľašku a hneď otvárate druhú. Toto pivo sa hodí aj k rukolovému šalátu, diviačím medailónikom s karlovarskou knedľou alebo ku grilovaným mäsám. Odporúčam skôr ľuďom, ktorí už pivu podľahli.

 

2.miesto

Westmalle Tripel

Typ piva: Abbey Trippel, Trappist

Výrobca: Br. der Trappisten van Westmalle, Malle, Belgicko

Obsah alkoholu: 9,5%

Druhé v poradí skončilo opäť kláštorné pivo. Tento krát trojité, čo predstavuje trojitú fermentáciu. Zlatisté sfarbenie sa degustátorom páčilo a to sa odzrkadlilo v bodovaní. Pivo v chuti jemne bylinkové ale aj sladovo príjemné a pekne doplnené citrusovými chuťami, najmä grepová kôra ale aj závan manga. Dlhá dochuť je nevtieravá a príjemná. Vynikajúce pivo k jahňaciemu lýtku alebo jemne nasladlému mäsu mladej perličky.

 

3.miesto

Ridgeway Foreign Export Stout

Typ piva: Stout

Výrobca: Ridgeway Breving South Stoke, Oxfordshire, Anglicko

Objem alkoholu: 8%

Prekvapivo tretie miesto obsadilo tmavé pivo s veľmi silným charakterom. Ako prezrádza štýl piva FES, je pivo viac chmelené a alkoholizované. Dozrieva vo fľaši, a tak pripomína vína od rieky Douro. Klasické chute kávy, čokolády ale aj karamelu striedajú nasladlé tóny hrozienok, sušených fíg a sladkého drievka. Pivo ideálne k rebierkam, šašlíku ale aj k pečenému prasiatku.

 

Redakčný tip:

Deus – Brut des Flandres

Typ piva: Belgický silný ale

Výrobca: Brouwerij Bosteels, Buggenhout, Belgicko

Obsah alkoholu: 11,5%

Z brazílskeho jazyka Deus znamená Boh. Pivo, ktoré prekoná štyri procesy fermentácie, pričom prvé dve sú v Belgicku a ďalšie v oblasti Champagne vo Francúzsku. Pivo vyrobené touto metódou je balené v objeme 75 cl. Perlenie je jemné, aromatické ovocné, kvasnicová a veľmi príjemná. Doporučujeme milovníkom piva ako perfektný darček.

 

Zoznam degustovaných pív:

1) Deus – Brut des Flandres

2) St. Bernardus Wit

3) Chimay Rouge/Bruin

4) Westm alle Tripel

5) Rochefort Trappistes 10

6) Rodenbach

7) Boon Framboise

8) Ridgeway IPA

9) Ridgeway Foreign Export Stout

 
« Späť


Diskusia: "Degustácia piva / Autor: Tomáš Šajgal "
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre