Horkosť, ktorá dáva pivu charakter

08.04.2013, 13:41, Silvia Nagyová

Rozmanitosť pivných štýlov si získava čoraz viac náročných pivných fanúšikov. Spoznávajú rôzne druhy pivných špeciálov, ktoré sa líšia nielen spôsobom výroby, arómou, farbou, chuťou či obsahom alkoholu, ale aj horkosťou. Tá dáva jednotlivým pivným druhom ich nezameniteľný charakter.


Okrem stupňovitosti či množstva alkoholu je teda možné rozlišovať pivo aj podľa horkosti. Meria sa pomocou oficiálnej škály v jednotkách horkosti. Jednotka IBU, International Bitterness Units, predstavuje 1 miligram alfa horkých kyselín na jeden liter piva. Výšku IBU jednotiek určuje chmeľ, ktorý bol pri výrobe použitý. Záleží pritom na jeho kvalite, ušľachtilosti, ale aj na skladovaní.

 

Celkové subjektívne vnímanie horkosti piva však nezáleží iba na IBU jednotkách. Ovplyvňujú ju aj triesloviny v slade, kvalita chmeľu či prítomnosť byliniek alebo korenín. Vyššie IBU sa pri silnejších pivách vyvažuje napríklad vyšším množstom sladu. Môže sa tak stať, že Imperial Stout s IBU 50 sa nám bude zdať menej horký ako English Bitter s IBU 30.


Pivá so strednou horkosťou majú IBU v rozpätí od 5 - 20, patria sem napríklad ležiaky. Veľmi horké pivá sa pohybujú nad 40 IBU a najvyššie hodnoty, okolo 70 IBU, dosahujú pivá typu India Pale Ale alebo Imperial Stout. Samozrejme, výsledný dojem a celkovú chuť piva posúdi najlepšie fanúšik piva sám. Stačí ochutnávať, porovnávať a získať základný prehľad v jednotlivých pivných štýloch. Na zdravie!

 

Tabuľka vybraných hodnôt IBU k jednotlivým kategóriám piva:

 

Tabuľka IBU Prešporská pivotéka
 

 
« Späť


Diskusia: "Horkosť, ktorá dáva pivu charakter"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre