Kde sa rodia trapistické pivá?/ Autor: Jozef Milčík

14.01.2013, 13:21, Silvia Nagyová

Prebraté zo zdroja: gastroweb.sk

V dnešnej dobe možno originálom nazvať len málo vecí. Originálne receptúry spojené s tradíciou si ceníme ešte viac. Trapistické pivá sú povestné nielen svojou originálnou chuťou, ale aj prísnym dodržiavaním starých receptúr a tradícií. (1. časť)


Chimay

Tento kláštorný pivovar spomínam ako prvý, pretože k jeho pivám sa najľahšie dostanete. Tento pivovar sa zaslúžil o to, že značka trapistického piva má dobrý zvuk nielen v Belgicku, ale aj na celom svete. Pivovar vyrába štyri druhy piva, tri z nich sú určené na predaj, štvrté pivo si varia mnísi pre vlastnú spotrebu, takzavané zlaté, ktoré ochutnáte jedine v okolí kláštora.

Pivá sa delia na červené, biele, modré a podľa farby adjustáže. Červené je ľahšie pivo ovocného charakteru, ľahko korenené v závere. Biele je klasický trippel, to znamená, že na výrobu sa používajú tri druhy sladov. Pivo má ovocno-kvasnicový charakter, v chuti je výraznejšia chmeľová dochuť. Modré je najvýraznejšej chuti (odporúčam). Nájdete v ňom chuť pražených mandlí, hrozienok , ale najviac vás prekvapí jemná kvetinová aróma.
 

Achel

Pivovar charakterizujú priamejšie pivá jednoduchšej chuti. Najznámejšie sú Achel blond a Achel bruin. Achel blond je jednoduché ovocné pivo. Achel bruin sa taktiež vyznačuje ovocným charakterom, navyše sa tam pridáva pražený slad, takže sa jedná o tmavé pivo jemnej chuti praženej kávy. Obe verzie obsahujú okolo 5% alkoholu a sú dostupné len v okolí kláštora. Silnejšie verzie sú určené na predaj a pridáva sa do nich hnedý cukor. Pivá sú teda plnšie, silnejšie a majú výraznejšiu aromatiku.

 

Westmalle

Príkladom samostatného hospodárenia, bez dotácií, je tento kláštor. Na pozemku sa nachádza hospodárstvo, ktorého produkty sa využívajú pri výrobe syrov a piva. Ideológiou kláštora je manuálna práca, ktorá je ich meditáciou, otvorenou knihou a inšpiráciou pre duchovný rast.

Kláštor produkuje tri druhy piva. Westmalle dubbel je tmavé pivo, jednoduchej kávovo-kakaovej chuti s jemne trpkých záverom. Ďalšie pivo sa nazýva matkou všetkých „triplov“ – Westmalle tripel. Je to pivo plnej, vyváženej, ovocno-korenistej chuti. Ak hľadáte takzvaný „genius loci“ trapistických pív, tak ho určite nájdete práve v tomto pive. Posledným pivom je Westmalle Extra, ktoré ochutnáte v Café Trappisten oproti opátstvu.
 

La Trappe

Je asi najkomerčnejším pivovarom. Má v porovnaní s predchádzajúcimi najkratšiu históriu. Produkuje najviac pivných špeciálov zo všetkých trapistických pivovarov. Najznámejšími sú La Trappe blond, dubbel, tripel, quadrupel. Tieto pivá sú ideálnym príkladom ako počet a druh sladov mení chuť piva. Blond vystihuje charakter tropického ovocia, dubbel čokoládový tón, trippel stopa korenia a pomarančov, quadrupel je z nich nazložitejší, k spotrebiteľovi sa dostane až po roku ležania a vyznačuje sa komplexnou, vyváženou aromatikou v tónoch portského, sušených sliviek a korenia.

Nabudúce pivovary Orval, Rochefort, Westvleteren a Stift Engelszell.

 
« Späť


Diskusia: "Kde sa rodia trapistické pivá?/ Autor: Jozef Milčík"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre