Kde sa rodia trapistické pivá? II./ Autor: Jozef Milčík

26.01.2013, 13:25, Silvia Nagyová

Prebraté zo zdroja: gastroweb.sk

Trapistické pivá sú povestné nielen svojou originálnou chuťou, ale aj prísnym dodržiavaním starých receptúr a tradícií. (2. časť)


Orval

Tento kláštor má dlhú tradíciu už od roku 1070. Je asi najmenej známym pivovarom a vyrába len jeden druh piva. Pivo Orval je zaujímavé hlavne svojou ovocno-chmeľovou vôňou a chuťou. Zaujímavé je, že chmeľ sa pridáva do piva za studena, čo podporuje výraznú a zároveň vyváženú chmeľovú horkosť, ktorú nenájdete u žiadneho z trapistických pív.

 

Rochefort

Pivovar je veľmi kozervatívny a uzavretý pred svetom, no produkuje pivá, ktoré sú výnimočné, sú to Rochefot 6, Rochefort 8, Rochefort 10. Číslo za názvom udáva pomer alkoholu a extraktu v pive, čo naznačuje, že pivá nie sú pre slabšie povahy, avšak sila alkoholu je skrytá za okúzľujúcu chuť. Rochefort 6 má 7,5% alkoholu, je ovocnej chuti sušených sliviek a hrozienok. Rochefort 8 má 9,2% alkoholu, je to príjemne vyvážené pivo, v ktorom nájdete pestrú paletu korenia, čokolády a lesného ovocia. Rochefort 10 je najsilnejším trapistickým pivom, má 11,3% alkoholu. Toto pivo by som skôr prirovnal k výbornému portskému nielen vôňou, ale aj chuťou. Je to ideálny digestív.

 

Westvleteren

Pivovar zásadne produkuje len množstvo piva, ktoré stačí na podporu kláštora, prípadne na dobročinné účely. Toto množstvo sa nezmenilo už od roku 1946. Ďalšou zvláštnosťou je, že pivo nemá etiketu ani označenie ako authentic trappist, rozdiely sú len vo farbe uzáverov. Pivo sa komerčne nepredáva, je možné si ho objednať dopredu cez telefón v obmedzenom množstve. Oficiálne si ho môžete dať len v dvoch prevádzkach, ktoré schválilo opátstvo.

Najdlhšie produkovaným pivom je Westvleteren 12, je to plné pivo s ovocným charakterom. Westvleteren 8 je pivo s ovocným, vyváženým charakterom a s jemnou horkosťou v závere. Najmladším pivom je Westvleteren blonde, ktoré má ovocno-medový charakter.

 

Stift Engelszell

Medzi spoločenstvo 6 belgických, 1 holandského trapistického kláštora, ktoré môžu označovať svoje pivo prestížnou značkou „Authentic trappist“ bol prijatý tento rakúsky pivovar a trapistický kláštor v jednom.

Pivovar produkuje tmavé pivo Gregorius 9,7% obj.alk., ktoré kvasí pomocou vínnych kvasiniek a obsahuje med z lokálnej produkcie. Pivovar zaháji oficiálne prevádzku 9. 2. 2012, ale pivo z prvej várky je už dopredu vypredané.

 
« Späť


Diskusia: "Kde sa rodia trapistické pivá? II./ Autor: Jozef Milčík"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre