Malým pivovarom sa darí, aj keď varia pre lokálnych milovníkov / Autor: ČTK

14.11.2009, 17:29, Peter Blahút

Prebraté zo zdroja: hnonline.sk

Hoci počet malých rodinných pivovarov na Slovensku stagnuje, existujúce značky si svoj trh našli. Pivá často málo známych značiek vyhľadávajú najmä miestni pivári, zariadenia sa však stali aj atrakciou pre pivných turistov či gurmánov.


ČTK to povedali oslovení zástupcovia pivovarov.

 

"Mali sme nostalgiu za malými pražskými pivárničkami, tak sme si založili podnik, kde si pivo sami varíme," uviedla majiteľka pivovaru Golem v Košiciach Beáta Murková. Podnik začal pred siedmimi rokmi variť pivo výhradne pre vlastnú piváreň, dodnes sa podáva len v jedinom pôvodnom zariadení.

 

Až 60 percent klientov podľa Murkovej patrí k stálym zákazníkom, ktorí si kvasinkové pivo Golem obľúbili. Podnik navyše ťaží z toho, že v Košiciach už iný malý pivovar s vlastným pivom neexistuje. Väčšia vstupná investícia, ktorú majitelia museli vložiť do technológie, sa preto pomaly vracia. Pivo Golem varí skúsený pivovarník, vyučený v plzenskom pivovare, podnik ročne uvarí asi 720 hektolitrov 11,5 stupňového nápoja, poznamenala Murková. Jeden z najznámejších slovenských
malých pivovarov s vlastnou reštauráciou existuje už 13 rokov v Rožňave. "Inšpirovali nás rodinné pivovary v Nemecku, myšlienku sme potom v našej domácej Rožňave zrealizovali," uviedol konateľ pivovaru Kalternecker Ladislav Kovács.

 

Pivovar v prvých rokoch varil len jedno svetlé a jedno tmavé pivo, ktoré predával v reštaurácii na okraji Rožňavy. Pred dvoma rokmi sa však majitelia rozhodli pivovar rozšíriť. V súčasnosti varí Kalternecker 17 druhov špeciálnych pív, ktoré distribuuje do iných zariadení a tiež predáva vo fľaškách.

 

Pivovar podľa Kovácsa okrem domácich hostí vyhľadávajú aj pivní turisti zo zahraničia. "Prichádzajú k nám celé autobusy gurmánov najmä z Česka," uviedol Kovács. Pivovar pripravuje pivá sezónne a celoročné, všetky sú bez chemických prídavkov. V ponuke napríklad nechýbajú kávové či višňové pivo. Najstarší malý pivovar na Slovensku sídli v Banskej Bystrici. Jeho majiteľ Andrej Nutter čiastočne nadviazal na rodinnú tradíciu. V reštitúcii mu štát vrátil rodinnú likérku, výroba sa však už obnoviť nedala. V zachovaných budovách však Nutter začal variť pivo, ktoré dodnes podáva vo vlastnej reštaurácii. Zákazníkov podľa Nuttera láka najmä cena, pivo z rodinného pivovaru totiž v regióne patrí k lacnejším.

 

Podľa malých pivovarníkov však prežiť na slovenskom trhu nie je jednoduché. Od roku 1989 vznikli v krajine asi tri desiatky takýchto zariadení, v súčasnosti ich ostala len približne tretina. Podľa Murkovej to spôsobila aj chýbajúca legislatíva, ktorá by pivovary rozdelila podľa množstva uvareného piva a podľa toho odstupňovala výšku daní.

 

Trh s malými pivovarmi však má podľa Kovácsa, ktorý je zároveň podpredsedom Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska, priestor na rast. V Česku napríklad existuje vyše 70 malých pivovarov, v Maďarsku asi 60. V Nemecku je takýchto zariadení približne 1400, dodal Kovács.

 

Budúcnosť malých pivovarov môže ovplyvniť aj výroba veľkých značiek. Pivovary Topvar napríklad podľa viacerých médií uvažujú o ukončení výroby piva v Topoľčanoch a jej presunutí do pivovaru vo Veľkom Šariši.

 
« Späť


Diskusia: "Malým pivovarom sa darí, aj keď varia pre lokálnych milovníkov / Autor: ČTK"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre