Originálne pivo urobí z grilovačky hody

20.06.2010, 23:30, Peter Blahút

Sezóna grilovania sa blíži a na stretnutia pri obľúbených pochúťkach sa teší určite každý. Okrem chutného mäska alebo grilovanej zeleniny hrá určite prím aj to, čo ponúknete svojim hosťom na pitie. Popri miešaných drinkoch, ktoré k letu neodmysliteľne patria, už majú hostitelia na výber aj kvalitné a neopozerané pivá. Tie belgické sú známe svojou históriou na celom svete a našinca poteší, že si môže už aj v Bratislave vybrať z viac ako 60 druhov. A nechýbajú medzi nimi ani obľúbené kláštorné či ovocné pivá.


"Ku grilovanému menu je pivo ideálne. Uhasí smäd a dokáže chuťovo výborne doplniť širokú paletu jedál. Okrem kuracieho mäsa, klobások či rýb, pivo dodá šmrnc aj rôznym druhom syra, ovociu alebo dezertom. Jemne sladkú chuť marinády dosiahnete napríklad tmavým pivom Kasteel, v ktorom je cítiť karamelovú chuť. Trocha piva s ovocnými príchuťami, napr. malinové alebo jahodové, urobí z vášho ovocného šalátu príjemné prekvapenie," vysvetľuje Peter Blahút, zakladateľ Prešporskej pivotéky.

 

Ideálny doplnok k pivu sú syry
Ku grilovanému enciánu alebo k nive sa perfektne hodia kláštorné alebo tzv. trapistické pivá. Tie sa dodnes varia pod dohľadom mníchov žijúcich v prísnom mužskom ráde. Existuje už iba sedem trapistických kláštorov produkujúcich takéto pivo - šesť je v Belgicku a jeden v Holandsku. Z týchto pív môžete zvoliť najznámejší Chimay alebo Orval, ktorý má silne kvetinovo-chmeľovú arómu a intenzívnu suchú chuť.

 

Kuracie mäso nikdy nesklame
Kuracie mäso, ideálne s rozmarínom, vhodne doplní Lindemans Faro, ktoré svojou sviežou sladkokyslou chuťou doplní jeho ľahkosť. Faro je druhom piva lambic vyrábaného pridaním hnedého alebo kandidovaného cukru. Ako lambic sa označujú pšeničné pivá spontánne kvasené divokými kvasinkami, ktoré voľne prúdia vzduchom. Ich chuť je suchá a kyslastá. Produkujú sa v belgickej oblasti Senne Valley pri Bruseli. Rovnako nesklame Cantillon Gueuze - výrazne suché a farbisté pivo.

 

Steaky: silné jedlo, silné pivo
Pivá so silne sladovou chuťou, s podtónmi ovocia alebo karamelu sa ideálne hodia ku steakom a nesklamu ani k iným slaným jedlám. Zvoliť môžete napríklad Rochefort Trappistes 10, pivo červeno-hnedej farby s kompaktnou penou, vyváženým a širokým spektrom chutí. Ide pivo z kategórie kláštorných Quadrupel. Tá označuje veľmi silné (nad 10% alk.) vrchne kvasené pivá obyčajne pochádzajúce z trapistických kláštorov.

 

Diabolské kura či klobásky
Korenisté štipľavé jedlá, napríklad diabolské kura či klobásky, najlepšie doplnia ležiaky, ktoré vznikajú tzv. spodným kvasením pri nižších teplotách. Sú známe svojou čistou chuťou chmeľu a sladu s jemným nádychom ovocia. Zvoliť môžete populárny ležiak Jupiler alebo Stella Artois.

 

Grilované ovocie a dezerty
Milovníkov sladkého možno prekvapí, ako sa hodí k ovociu a sladkým dezertom pivo s chuťou višne, či maliny. Svieže ovocné pivá tvoria výborný doplnok posledného chodu, ktorý po dobrom grilovanom mäsku určite ocení každý hosť. Ku karamelizovaným jablkám a ku korenistým dezertom si môžete vybrať napríklad pivá Lindemans. Ide o pivá, ktoré dozrievajú s vysokoým podielom ovocnej šťavy a disponujú výraznou chuťou rôzneho ovocia.

 

Stiahnuť tlačovú správu.
 

 
« Späť


Diskusia: "Originálne pivo urobí z grilovačky hody"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre