Pivné špeciály na vianočný stôl

09.12.2010, 12:33, Silvia Nagyová

S blížiacimi sa sviatkami veľa ľudí premýšľa, čím si spestriť sviatočný stôl a urobiť svoje menu jedinečné a originálne. Popri tradičnom kaprovi sa tak začínajú na tanieroch objavovať aj špeciality, ktoré sú na Slovensku novinkou. Tí, ktorí sa odhodlajú skúsiť niečo netradičné aj na poli nápojov, môžu vsadiť aj na rozmanité belgické pivá. Prekvapia nielen nečakanými chuťami, ale vďaka originálnym pohárom urobia zo stolovania gastronomický zážitok. A s vianočnými edíciami pív bude každý prípitok skutočne sviatočný.


„Ľudia čoraz viac vyhľadávajú poctivé a originálne jedlá a nápoje, ktoré rozšíria ich gastronomické skúsenosti. Belgické pivovary na Vianoce prinášajú špeciálne edície pív. Mnohé majú originálne balenie, fľaše a obsahujú aj ingrediencie, ktoré sa do nich bežne nepridávajú. Medzi tie klasické patria pomarančová kôra, koriander, klinčeky alebo zázvor. Potešia napríklad Bush de Noël, Corsendonk Christmas Ale či Leffe de Noël, ktoré skvelo doplnia ďalšie druhy pív,“ približuje Peter Blahút z Prešporskej pivotéky.

 

Stačí sa držať pár základných pravidiel a hotové pivné hody si môžete pripraviť aj doma:
• Aby bol výber naozaj široký, kombinujte rôzne štýly piva. Od tradičných ležiakov, cez zaujímavé kvasinkové až po belgické vrchne kvasené pivá.
• Nezabudnite na ovocné piva, ktoré vynikajúco nahradia miešané drinky a potešia hlavne dámy.
• Pivo nalievajte do pohárov určených k danému druhu. Vďaka nim si pivo vychutnáte štýlovo a zároveň podporíte ich originálnu chuť a arómu
• Dodržujte odporúčanú teplotu podávania.
• Ak dokážete nakombinovať aj odporúčané jedlo, vaši hostia na stretnutie len tak ľahko nezabudnú
• Pripravte na zakusnutie niekoľko druhov syra a nie príliš slané pečivo, ktoré neutralizujú chuť jednotlivých druhov pív. Ochutnávku si tak budete môcť vychutnávať dlhšie a s väčšou chuťou.

 

Druh pohára, z ktorého si vychutnávate pivo, môže do veľkej miery ovplyvniť jeho chuť a arómu. Podobne, ako kvalitné víno nenalejete hosťom do kávových či plastových pohárov, aj poháre na pivo sú jedinečné. Vďaka nim môžu jednotlivé druhy pív rozvinúť svoju arómu, chuť a poskytnúť priaznivcom ten pravý pôžitok. Stáva sa trendom, že každý pivovar alebo pivo má svoj vlastný originálny pohár, ktorý sa líši nielen logom, ale aj tvarom. Medzi základné druhy pohárov patria napríklad flautové či tulipánové poháre, kalichy, krígle alebo sniftery.


Niekoľko tipov na záver
Pre dokonalé podávanie piva sa odporúča nechladiť poháre a rovnako ich vopred nezmrazovať. Keď totiž nalejete pivo do chladného alebo zmrazeného pohára, vytvorí sa kondenzácia, ktorá zriedi hustotu piva. Niektoré umývačky riadu zanechávajú na skle povlak, ktorý ovplyvňuje tvorbu peny a rovnako aj chuť či arómu piva, používajte jemné umývacie prostriedky. Poháre nechávajte vyschnúť na vzduchu, neutierajte utierkou. Z nej sa totiž môžu uvoľňovať čiastočky prachu či tkaniny, ktoré tiež ovplyvňujú tvorbu peny.

 

Stiahnuť tlačovú správu.
 

 
« Späť


Diskusia: "Pivné špeciály na vianočný stôl"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre