Pivo, ktoré konkuruje kvalitným vínam a destilátom

05.10.2009, 17:58, Silvia Nagyová

Už dávno neplatí, že pivo je nápoj futbalových zápasov či miestnych zábav. Priaznivci tohto moku si dnes môžu vyberať z množstva druhov, pričom niektoré konkurujú kvalitným vínam či destilátom.


Originálne belgické pivá už môžu nadšenci nájsť aj v prvej pivotéke na Slovensku. Eleganciu nápoja podávaného v jedinečných pohároch, ocenia hlavne dámy a hostitelia spoločenských stretnutí. Ku každému z belgických pív sa totiž vyrába špeciálny pohár, ktorý skvelo dopĺňa jeho chuť a arómu. Zároveň robí z každej príležitosti jedinečný gurmánsky zážitok.

 

„Naša ponuka, ako aj celý koncept pivotéky sú na Slovensku jedinečné. Zákazníci a zákazníčky sa u nás môžu spoľahnúť na kvalitu pív, ktoré pochádzajú priamo z kolísky pivárov – Belgicka. Mnohé sa dokonca vyrovnajú svojou tradíciou a procesom výroby kvalitným vínam či destilátom. K originálnym pivám patria aj originálne poháre, ktoré z tohto nápoja robia atraktívny drink na špeciálne príležitosti. Napríklad dámam prekvapivo chutí silný a tmavý Kasteel,“ približuje Peter Blahút, zakladateľ Prešporskej pivotéky.


Krátky výber pív, ktoré sa môžu hodiť na stretnutia s priateľmi, spoločenské stretnutia alebo na vychutnávanie v pohodlí domova:
 

Ľahko dymová aróma doplnená chuťou ovocia a orieškov
Corsendonk Pater v štíhlej fľaši s tulipánovým pohárom je vyrobené z praženého sladu, z ktorého pochádza sýta tmavá červeno-hnedá farba. Je to aromatické, tmavé, vrchne kvasené pivo, dozrievajúce vo fľašiach. Fermentácia dodáva pivu nasýtenosť a bohatú penu.
Obsah alkoholu: 7,5 °C
Optimálna teplota pri nalievaní: 12-14 °C

 

Extravagantné, silné pivo plné sladovej chuti
Kasteel Bruin
v sympatickej bruchatej fľaši a s pohárom na stopke dáva tušiť, že ide o veľmi silné pivo, ktoré ale vyvoláva pri pití príjemnú chuť sladu. V ďalšej fáze má chuť suchého ovocia a portského. Vyrába sa zo zmesi troch sladov a tmavého karamelizovaného cukru, čo mu dáva chuť, do ktorej sa rýchlo zamilujete.
Obsah alkoholu: 11%
Optimálna teplota pri nalievaní: 12-13 °C

 

Malinová pochúťka namiesto dezertu
Malinové pivo Lindemans Framboise
vo fľaši podobnej šampanskému má typickú vôňu skutočných malín doplnenú drevnatým a tabakovým nádychom. Podlhovastý, tenký pohár pomáha udržiavať penu a chuť, ktorá je spočiatku kvetinová, po chvíli výrazne zosladne a pripomína ovocnú šťavu. V doznievaní panuje prekvapivá vyváženosť medzi ovocnou kyslosťou sherry a výraznosťou lambiku.
Obsah alkoholu: 2,5%
Optimálna teplota pri nalievaní: 2-3 °C

 

Špeciálne pivo z troch druhov zŕn
Tulipánový pohár a klasická fľaša ukrývajú špeciálne kláštorné pivo s nezameniteľnou chuťou. Tradičná príprava jačmeňa, ovsa a pšenice spolu so silne korenistým podtónom vytvára zaujímavú komplexnú chuť Tripel Karmeliet. Zo pšenice pochádza "ľahké telo" a príchuť po sladkom citróne, od ovsa smotanová pena a z mixu všetkých ingrediencií korenené a suché zakončenie.
Obsah alkoholu: 8,4 %
Optimálna teplota pri nalievaní: 6-9 °C

 

Čerešnička na torte
Belle-Vue Kriek
patrí medzi pivami daného typu k tým sladším a môže sa pochváliť komplexnou chuťou i vôňou. V guľatom pohári si ho priaznivci sladkých chutí radi dlho a labužnícky vychutnávajú. Rozpoznateľný je tón po dubovom dreve, z ovocných príchutí vystupujú okrem čerešní aj čierne ríbezle.
Vínovú chuť i vôňu, tvorenú divokými kvasinkami, pivovarníci zmierňujú prídavkami ovocia, napr. miestnymi čiernymi višňami nazývanými po flámsky "kriek".
Obsah alkoholu: 5,1 %
Optimálna teplota pri nalievaní: 3 °C

 

Stiahnuť tlačovú správu.




 

 
« Späť


Diskusia: "Pivo, ktoré konkuruje kvalitným vínam a destilátom"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre