Pivo od mníchov aj vo vašom pohári

31.05.2011, 11:45, Silvia Nagyová

Jedinečné pivá, ktoré sa varia podľa tradičných stáročných receptúr za múrmi kláštora poznajú priaznivci pod názvom trapistické. Ich kolískou je krajina piva - Belgicko, v ktorom sa nachádza 6 zo 7 existujúcich trapistických pivovarov. Výrazné kombinácie chutí a bohatá aróma týmto pivám zaslúžene prinášajú pozíciu medzi najlepšími na svete. Ako ku všetkým belgickým pivám, aj k tým trapistickým neodmysliteľne patria originálne poháre, ktoré rozvíjajú chuť a vôňu jednotlivých druhov.


Prívlastkom „trapistické“ sa môžu pýšiť iba pivá, ktoré sa dodnes varia podľa tradičných receptúr mníchmi za múrmi kláštorov. Ide o pivá, ktoré sú výnimočné svojou kvalitou a stáročnou tradíciou výroby. V rámci regule sv. Benedikta "Ora et labora – Modli sa a pracuj", totiž bola práve výroba piva cesta, ako mníchom zabezpečiť prácu a zároveň podporiť chod kláštora. A keďže v starých časoch bola čistá voda často zdrojom infekcií, stalo sa pivo pre mníchov aj zdraviu prospešným nápojom. Aj na Slovensku malo pivo kedysi medzi mníchmi svoje miesto. Napríklad v obci Vyhne ho začali variť pred viac ako päťsto rokmi.


Aktuálne však už iba sedem (k marcu 2014 je ich počet 10) zo 170 trapistických kláštorov po celom svete prevádzkuje pivovary. Z nich sa šesť nachádza v Belgicku - Westmalle, Chimay, Rochefort, Orval, Achel a Westvleteren, jeden v Holandsku. Práve pivo z najmenšieho kláštora, Westvleteren, bolo dokonca v celosvetovom hlasovaní niekoľkokrát vyhlásené fanúšikmi piva za najlepšie na svete. Mníšske umenie sa však šíri aj prostredníctvom iných pivovarov. Tým mnísi postúpili svoje receptúry a povolili naďalej používať meno kláštora pod licenciou výmenou za malý podiel na ziskoch - tieto pivá sú označené výrazom "abbey".


„Trapistické pivá sú vrchne kvasené, nepasterizované a dozrievajú vo fľaši podobne ako víno, čo im dodáva krásnu ovocnú arómu. Vďaka vyššiemu obsahu alkoholu sú ideálne aj pre archiváciu v súkromných pivotékach, keďže im svedčí 3-5, niekedy až 15 ročné odležanie. Ide o pivá, ktoré patria k tým najvyhľadávanejším a najkvalitnejším, veľmi ľahko si preto nachádzajú priaznivcov po celom svete,“ povedal Peter Blahút z Prešporskej pivotéky, prvého beershopu na Slovensku.


Z trapistických pív sú najznámejšie pivá typu dubbel, tripel a quadrupel. Dubbel má okolo sedem percent alkoholu, polotmavú až tmavú farbu, nižší stupeň horkosti a prevládajú v ňom sladové chute tmavého ovocia, čokolády, orieškov a karamelu. Tripel s ôsmimi až desiatimi percentami alkoholu a jantárovou farbou po naliatí zvyčajne vytvorí bohatú penu. Disponuje silnou a komplexnou chuťou aj arómou so sladovými, korenistými a ovocnými podtónmi. "Vrcholom produkcie pivovarov bývajú pivá typu Quadrupel. Ide o veľmi silné pivá s alkoholom nad 10 % obj. ponúkajúce silnú a komplexnú chuť. Z ovocia vynikajú hlavne slivky, hrozienka, figy, broskyne, ale aj čokoláda a karamel. U nás nájdu priaznivci tradície a overenej kvality pivá zo štyroch trapistických pivovarov z Belicka,“ dodáva Blahút z Prešporskej pivotéky.

 

Stiahnuť tlačovú správu.
 

 
« Späť


Diskusia: "Pivo od mníchov aj vo vašom pohári"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre