Pivo znižuje riziko ochorení srdca / Autor: Dana Závadová

14.06.2011, 09:07, Peter Blahút

Prebraté zo zdroja: zdravie.pravda.sk

Kto alkoholom "dopuje" telo pravidelne a bezhlavo, tomu sa onedlho naštrbí zdravie.


Odnesie si to pečeň, pankreas, nervová sústava... Nadmerné užívanie alkoholu zvyšuje riziko mozgových príhod, infarktu, aj vysokého krvného tlaku. Reč nie je len o destilátoch.

 

Aby sme alkoholom svoje zdravie posilnili a nie naopak, treba dodržať alkoholový limit. Pre mužov je zmeraný na hranicu štyri deci vína, prípadne jeden štamperlík tvrdého. Keďže ženský organizmus si s odbúravaním alkoholu nevie poradiť tak ako mužský, ženy by si mali z tohto množstva odpiť len polovicu. Čiže dve deci vína alebo polovicu štamperlíka.

 

Víno, borovička... Ale čo napríklad pivo, pre vysoký obsah vitamínu B nazývaný tekutý chlieb? Aj z tejto prezývky je zrejmé, že okrem vyššie spomínaných mínusov vrátane pivného brucha bude mať aj svoje plusy. Napokon, toho alkoholu zas neobsahuje až tak veľa (do 5 percent, zbytok tvorí voda). Pivo je bohaté na minerály (zinok, fluór, kremík, horčík a vápnik), aminokyseliny, ale najmä vitamíny skupiny B (tiamín, riboflavín, pyridoxín, kyselinu listovú).

 

Ak to s pivom nepreháňame, resp. nemáme na ňom vypestovanú závislosť a nedovolíme mu, aby nás opilo, potom ho možno považovať za liek. Znižuje riziko ochorení srdca až o 40 percent a nápomocný je aj pre správne trávenie (pivko po obede). Kto si z neho uleje pred spaním, toho spánok bude príjemný a stres sa celkom vyplaví von z tela. Ostoporóza, infarkt, cukrovka a rakovina sú ďalšie ochorenia, pre ktoré je pivo prospešné. V neposlednom rade lieči aj opicu (klin sa klinom vybíja) - v tomto prípade sa však odporúča dávkovať ho veľmi opatrne.

 

Za zdravotnými účinkami piva hľadajme chmeľ. Je vinníkom, prečo sa niektorí na ňom stávajú závislými (patrí do rovnakej čeľade ako konopa siata), je to však opäť horký chmeľ, vďaka čomu tento nápoj do určitej miery lieči (spolu so sladovým jačmeňom) a čo spôsobuje "pokoj v duši".

 

Pivo sa odporúča piť pred jedlom, potom chuť doň zlepší a chrumkať by sa k nemu malo slané, nie sladké jedlo. Neodporúča sa kombinácia piva s destilátmi a piť pivo nalačno. Môže to spôsobiť deficit sodíka - únava, bolesť hlavy, závraty, poruchy vedomia, deficit magnézia (podráždenosť, kŕče). Pivu by sa mali vyhnúť ľudia s vysokým krvným tlakom a epileptici.

 

Negatíva piva

- priberá sa z neho, pretože chmeľ, ktorý stimuluje tvorbu žlče, tráviacich štiav a slín, povzbudzuje chuť do jedla

- závislosť

 

Zaujímavosť

Pivné masky a kúpele sú regeneračnou bombou pre pokožku. Telo a pleť po nich je príjemne jemná a hladká.

 
« Späť


Diskusia: "Pivo znižuje riziko ochorení srdca / Autor: Dana Závadová"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre