Rôznorodé chute zlatého moku / Autor: Ivan Šuplata

20.03.2010, 12:49, Peter Blahút

Prebraté zo zdroja: pluska.sk

Malé pivovary nechcú konkurovať obrovským nadnárodným gigantom. Milovníkov zlatého moku sa snažia očariť rôznorodosťou chutí, pivom vareným tradičným spôsobom a bez urýchľovania.


Kým v iných krajinách je varenie piva v malom v kurze, na Slovensku to tak nie je. Máme síce tradíciu siahajúcu až do stredoveku, ale obdobie pred rokom 1989 malým producentom neprialo. Ani v posledných rokoch to nie je ideálne. V susednom Česku vyrába pivo okolo 80 malých pivovarníkov, v Belgicku až 1 400. U nás je ich iba desať. Zhruba každý rok vznikne jeden nový a zároveň jeden zanikne.

 

„Zákon o spotrebnej dani z piva malým pivovarom nepriznáva takmer žiadne výhody, ktoré by im umožnili obstáť v trhovej konkurencii veľkých hráčov,“ povedal predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska Ľubomír Vančo. Podľa neho by pomohlo, ak by aj u nás bolo viac daňových sadzieb podľa množstva vyprodukovaného piva.

 

„Samozrejme, najradšej by sme boli, keby k nám bol zákonodarca taký ústretový ako k vinárom, na víno sa totiž platí spotrebná daň s nulovou sadzbou. Ale až taký optimistickí nie sme,“ myslí si Vančo.

 

Podľa neho by sme mohli vychádzať z českého modelu. U nich je päť rôznych sadzieb spotrebnej dane na pivo. Kto vyrába menej, menej aj platí. Vďaka tomu dokážu malé pivovary úspešne prežívať aj v konkurencii veľkých silných koncernov.

 

Chcú zaujať chuťou

Podľa asociácie ovládajú náš pivný trh dvaja veľkí nadnárodní hráči. Nechcú s nimi súťažiť, ale ponúknuť pivárom možnosť voľby. Aby si mohli vybrať z viacerých chutí klasického piva, ale mali možnosť aj ochutnať niečo netradičné. Po vzore vinárov by chceli pripraviť turisticky atraktívnu pivnú cestu po Slovensku, ale aj organizovať festivaly malých pivovarov. Rozširovať myšlienku – aspoň jedna pípa malého nezávislého pivovaru do každého podniku – začali aj cez sociálnu sieť na internete.


Pivo sa varí aj v hlavnom meste

Aj Bratislava má svoj vlastný malý pivovar. Najnovším členom asociácie je práve jeho majiteľ. „Nerobím to preto, aby som na tom zbohatol, to sa ani nedá. Je to taký môj koníček,“ povedal Ján Tribulík, majiteľ minipivovaru Richtár Jakub.

 

Ako nám prezradil, k peniaz o m na pivovar sa dostal tak, že predal byt a takto si splnil svoj sen. Investíciu odhadol na 100- až 150-tisíc eur. Ale veľa vecí si urobil s kamarátmi. Ak by si dal zariadenia vyrobiť na objednávku, zaplatil by omnoho viac.

 
« Späť


Diskusia: "Rôznorodé chute zlatého moku / Autor: Ivan Šuplata"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre