Slováci vpustili pivo do kuchýň

15.02.2011, 13:27, Silvia Nagyová

Pivo si nachádza svoje pevné miesto aj v slovenských kuchyniach. Čoraz častejšie ho laici aj profesionálni kuchári využívajú na spestrenie jedál a chutí na tanieri. Rôzne druhy piva sa tak stávajú nielen príjemným spoločníkom jedla, ale priamo jeho súčasťou. S pivom dokáže variť každý. Stačí spoznať niektoré z jeho desiatok druhov a držať sa základných tipov.


Pri varení sa používajú rôzne druhy piva. "Je dobré sa v začiatkoch zoznámiť s ich charakteristikami a širokou paletou chutí. Silné belgické pivá typu Ale sa hodia k robustným mäsovým jedlám, ovocné pivá do dezertov, pšeničné pivá na prípravu rýb a hydiny a kláštorné tmavé pivá výborne doladia marinády na grilovanie. Z desiatok druhov pív si kuchár určite vyberie podľa chuti," hovorí Peter Blahút z Prešporskej pivotéky.

 

Okrem toho, že rôzne druhy pív vynikajúco dopĺňajú vybrané jedlá pri ich konzumácii, je tento nápoj aj skvelým pomocníkom pri varení. Pivo môžete použiť pri pečení, dusení alebo marinovaní, výborne sa hodí do rôznych druhov cesta alebo omáčok. Na začiatok je ideálne vyskúšať vrchne kvasené svetlé a tmavé pivá, tzv. Ale. Vďaka rovnováhe chmeľovej bohatej chuti a ovocným tónom v doznievaní je to najuniverzálnejšie pivo na varenie.

 

Základné desatoro pri varení s pivom:

1. Nikdy nevarte s pivom, ktoré vám nechutí. Keď vám nereže v pohári, nebude sa vám páčiť ani na tanieri.
2. Nevarte jedlo po pridaní piva príliš dlho, aby sa jeho chuť nestratila. Platí to hlavne pri silne chmeľových pivách.
3. S pivom môžete jedlo dochutiť viacerými spôsobmi. Horkosť dodáva chmeľ, sladkosť slad a sviežosť kvasinkové druhy piva.
4. Experimentujte! Takmer vždy sa dá vývar, voda alebo mlieko z receptu nahradiť pivom. Skúsenosťami sa Vám podarí odhadnúť správny druh piva do vybraného jedla.
5. Varte s citom. Nie každé jedlo sa dá skombinovať s pivom, niekedy to skrátka nefunguje.
6. Nemusíte servírovať k jedlu pivo, ktoré bolo použité pri jeho príprave. Kombinácia chutí môže vášmu jedlu svedčať.
7. Horká chuť chmeľu ide dokopy s krémovými alebo syrovými jedlami, hodí sa paradoxne aj k sladším jedlám.
8. Kyslé jedlá ako paradajky, citrusové ovocie a horčica dobre ladia so sladkými chuťami piva, ktorá dodá jedlu rovnováhu.
9. Kvasinkové pivo sa hodí na pečenie alebo prípravu cestíčok. Chlieb, palacinky alebo šišky získajú po pridaní kvasinkových pív ľahkú štruktúru a jemnosť, pričom nechýba chutná chrumkavosť.
10. A na záver najobľúbenejšia rada – ochutnávajte! Budete si tak vedieť predstaviť, ktorá chuť piva bude do vášho jedla tá pravá.

 

Stiahnuť tlačovú správu.

 
« Späť


Diskusia: "Slováci vpustili pivo do kuchýň"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre