Zvýšená spotrebná daň ohrozí aj ponuku tradičných pív z krajín EU

16.09.2010, 14:48, Silvia Nagyová

Zvýšenie spotrebnej dane na pivo ohrozuje aj čoraz obľúbenejšiu ponuku špecializovaných dovozcov. Môže sa tak znížiť na Slovensku už aj tak obmedzený výber originálnych pív varených podľa tradičných receptúr. Okrem malých domácich pivovarov totiž pocítia dopad zvyšovania spotrebnej dane aj dovozcovia originálnych a tradične varených pív z iných krajín.


Slovenskí spotrebitelia tak budú mať zúžený výber poctivých pív varených podľa tradičných receptúr, ktoré si nachádzajú svojich priaznivcov aj na lokálnom trhu. Svojou kvalitou a spôsobom výroby sa dajú porovnať napríklad s kvalitnými vínami.

 

"Na Slovensko dovážame belgické pivá, ktoré sú produkované tradičnými postupmi často v rodinných alebo kláštorných pivovaroch.Pri silných, napr. 24 stupňových pivách, sa spotrebná daň na tretinkovej fľaši zvýši o šesť centov. So zvýšenou DPH sa konečná cena vyšplhá o ďalšie dva centy. Slovenský trh takto môže prísť o rôznorodosť a originalitu tradičných pív. Tie začali pri unifikovanej ponuke veľkých výrobcov vyhľadávať čoraz častejšie aj slovenskí spotrebitelia," uvádza Peter Blahút, zástupca spoločnosti Beer Tradition a prevádzkovateľ prvej pivotéky na Slovensku.

 

Na domácom trhu sa spotrebiteľ len ťažko dostanete k takému sortimentu pív, ako je to napr. v susednej Českej republike. Tam sa úspešne niekoľko rokov presadzujú malé lokálne pivovary a minipivovary, ktorých je zhruba osemdesiat. U nás malé pivovary postupne zanikali až do minulého roku. Slovensko tahá za kratší koniec aj pri ponuke európskych menších pivovarov. Ponuka sa rozširuje pomaly, prvá špecializovaná pivotéka bola otvorená v Bratislave iba pred rokom. Tieto snahy ale dokazujú, že ochota ponúkať slovenskému spotrebiteľovi kvalitné, originálne a tradične varené pivo tu je. A Slováci svojim záujmom rovnako dokazujú, že o tieto pivá záujem majú. "Je škoda, že sa snaha o rozmanitosť a kultúru pitia piva potláča," uzatvára Blahút.


Ako spoznať kvalitné pivo


Tradičná výroba
Výroba prebieha tradičným postupom, t.j. použitím tradičných základných surovín:
• bez enzýmov, bez maltózy miesto sladu, stabilizátorov peny či farbív na "doladenie" farby piva
• bez urýchľovania - ležiak má okrem hlavného jedno až dvojtýždňového kvasenia "ležať" či dozrievať tri týždne až niekoľko mesiacov pri teplotách blížiacich sa nule. Moderné technológie produkujú pivá za 10-14 dní, pričom sa pri zrýchlenej výrobe stráca osobitosť v chutiach rôznych pív.

Primerané dozrievanie
Rýchle dozrievanie spôsobuje, že pivo nie je nasýtené prirodzeným oxidom uhličitím. Preto sa môžeme stretnúť aj s umelým dosycovaním. Umelé sýtenie je cítiť najmä ako "rezanie" v hrdle pri pití. Dostatočne dlhé dozrievanie pri tradične vyrábaných pivách zaručuje jemné nasýtenie a trvácnu penu.


Rôzne stupnovitosti varené osobitne
Niektoré pivá sa varia metódou HGB - High Gravity Brewing. Ide o proces, pri ktorom sa uvarí viacstupňové pivo, ktoré sa následne riedi na nižšie stupňovitosti, napr. zo 16 stupňového sa spraví desiatka aj dvanástka. Pivo pri takejto výrobe nemá vlastnosti ani charakter tradičných pív.
Dozrievanie v sudoch
Niektoré pivá dozrievajú, podobne ako whiskey alebo víno, v dubových sudoch. Môže ísť o zrenie v dĺžke niekoľkých mesiacov, ale aj niekoľkých rokov. Dubové sudy zároveň dodajú pivu osobitú chuť.

Vysoký podiel ovocia
Kvalitné ovocné pivo, napríklad čerešňové, broskyňové či malinové, je vyrábané z vysokého podielu skutočného ovocia. Ide o 20 - 30% objemu piva. Čiže je to pivo bez limonády založenej na umelých dochucovadlách.

Živé pivo
Ide o pivá, ktoré neprešli pasterizáciou a tak si zachávajú najviac výživových látok a obľúbenú kvasinkovú chuť. Napríklad vrchne kvasené pivá, ktoré majú dlhšiu trvanlivosť aj bez pasterizácie, dozrievajúce vo fľašiach. Fajnšmekri si niektoré značky nechávajú dozrievať aj niekoľko rokov, počas ktorých pivo zlepšuje svoju chuť.

 

Stiahnuť tlačovú správu.
 

 
« Späť


Diskusia: "Zvýšená spotrebná daň ohrozí aj ponuku tradičných pív z krajín EU"
Dátum: Meno: Komentár:
- Žiadne komentáre -
Pridať komentár | Zobraziť všetky komentáre