Old ale

Old ale

0 položiek

Old ale sa dá preložiť ako "starý ale", čo naznačuje spôsob, akým vzniká. Typické je preň dlhodobé skladovanie pred uvedením do spotreby. Novodobejšie verzie zahŕňajú aj mix old ale-u a mladého piva, ako napr. bitteru. Pôvodne sa skladovali v drevených kadiach a sudoch, v ktorých získavali mliečnu kyselkavosť ako dôsledok pôsobenia divokých kvasiniek, mikroorganizmov a trieslovín obsiachnutých v dreve. Hlavným znakom tohoto štýlu aj naďalej ostáva dlhé dozrievanie, avšak skôr vo fľaši ako v kadiach.

Farba sa pohybuje od jantárovej po tmavo-hnedú. Hoci stupeň horkosti sa môže u jednotlivých pív výraznejšie líšiť, charakteristické sú pre ne najmä ovocné, trpkasté až vínové, sladové a ostré alkoholové tóny. Ich osobitosť môže doplniť kyselkavosť, stopy hrozienok a čiernych ríbezlí. Ročníkové varianty môžu mať nižší stupeň nasýtenia, silnejšie verzie zas podobnosť s portským vínom. Niekedy sa do nich pridávajú aj kvasinky typické pre belgické lambiky (Brettanomyces lambicus) s ktorými dozrievajú dlhšiu dobu, aby dosiahli kyslastý charakter pôvodného štýlu. Alkohol sa môže pohybovať v širokej škále od 4 do 12% obj., najčastejšie je to medzi 4 - 6,5% obj.

Zobraziť:

Žiadny výrobok nezodpovedá aktuálnemu filtru.

Prihlásenie

Súkromie - potvrdenie *

Vitajte v Prešporskej pivotéke, v e-shope so skvelými pivami.

Prehliadaním týchto stránok prehlasujem, že som starší ako 18 rokov.